Weboldalam használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

MEGSZÁMOLT BABÁK - PDF KÖNYV

Ár:
1.490 Ft
Elérhetőség: Raktáron

RÉSZLET

Anya mindig azt mondja, hogy ha nem etetem eleget a babáimat, éhen fognak halni, és mindegyik nagyon rosszul lesz tőlem, mert bebizonyosodik, hogy rossz kislány vagyok, és ezért ők mindig megvernek, ha így viselkedem. Nekem az lenne a legjobb, ha bebújnék a szekrénybe, amíg meg nem jönnek. Annyira sötét van a szekrényben, nagyon félek. Mindig a szörnyeket látom magam előtt, és egy idő után kirohanok, és össze rkálom a tapétát. Körbe-körbe rohangálok a szobámban, és üvöltözöm nagyon sokáig, ahogy csak torkom szakadtából tudok. Nincsen zsebkendőm sem, és minden egybefolyik, megint ki fog pirosodni a szám fölött, de nem érdekel. Üvöltök, üvöltök és össze rkálom a tapétát, mert ez is jobb, mint egyedül lenni.

Mindig nagyon félek tőle, hogy megharagszanak, és meg is haragszanak, de mindig annyira vágyom rá, hogy egyszer ne haragudjanak meg rám. Hogy egyszer csak jöjjenek be, ültessenek az ölükbe, és vigasztaljanak meg, mondják azt, hogy soha, soha többé nem fognak bezárni, soha, soha többé, mert én az ő gyerekük vagyok, és titokban mégis nagyon szeretnek engem.

De ők sosem emlékeznek arra, hogy milyenek ilyenkor.

Megszámoltad a babáidat, kislányom, kérdezi tőlem az apám, mennyi van, kérdezi. Nyolc. Mondom, nyolc babám van, mert már megtanítottak számolni is.

ÜVEGBE OLVADT KÖLTÉSZET

Szállítási határideje: azonnal letölthető

Cikkszám: K-MB

Formátuma: pdf

Adatok: 

  • Szerkesztette: Reményi József Tamás, Illés Andrea
  • Regény, Scolar Kiadó, 2013, 256 oldal

TUDNIVALÓK

Leírás:

Czapáry Veronika regényében a babák nem Meseország idilli játékai, hanem a rémület és a kiszolgáltatottság ellen menedéket kínáló szövetségesek egy kislány mindennapjaiban. A gyereket a családi erőszak, részvétlenség és a szülői aberráció a kényszeresség és önpusztítás felé sodorja, személyiségvesztéssel fenyegeti. Múló évei összemosódnak, kamaszkora végéig szinte egy helyben kavarog az idő.
A Megszámolt babák sokkoló olvasmány, az írónő a magyar irodalomban elsőként tör meg egy tabut. Műve azonban nem pusztán látlelet: a balladák konok ritmusában megírt költői próza, az élethez való jog túlélő éneke. A nagy feltűnést keltett korábbi Czapáry-regény, az Anya kacag után a szerző második kötete.

A regényről írták: 

“Czapáry Veronika ledöntött egy tabut. Jól, rosszul, de megtette. A témához bátorság kellett, hiszen a magyar irodalom mindeddig szinte egyáltalán nem foglalkozott egy nagyon is fontos, viszont valóban leírhatatlan témával." (Élet és Irodalom - Benczi Boglárka: Ütnek, de szeretem)

"A Megszámolt babák szigorú és kérlelhetetlen, bármiféle szabadulás reményét leépítő, pontos szöveg. Az erőszakot egész életében elszenvedő lány ugyanis az idők folyamán, bármiféle kiút vagy segítség hiányában maga is megszokja, megszereti az erőszakot és az erőszaktevőt. Egyfajta Stockholm-szindróma klinikai pontosságú kibontakozását, leírását látjuk, és a vég beteljesülését, a kör bezárulását." (Origo.hu - Cséka György: Elszenvedi, megszokja, megszereti az erőszakot)

„Czapáry remek stiliszta. Megüt egy hangot, és mint az abszolút hallású muzsikus, végig kitartja, amíg játszik a témáján, szövegén és az érzékenyebb olvasók idegein. Ez a hang egy leánygyermeké. Golding híres, idővel kötelező olvasmánnyá lett regénye, A Legyek Ura kismiska ehhez képest. Élvezzük az irodalmat, Czapáry elbeszélő tehetségét – gyűlöljük az életet, amely efféle eseményeket enged megtörténni.” (Népszabadság - Kelecsényi László: Lidérces televény)