Weboldalam használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Interjúk, beszélgetések

INDEX INTERJÚ

Mivel Czapáry gyerekkorában maga is áldozat volt (édesapja molesztálta), ezért kezdett el mélyebben foglalkozni ezekkel az esetekkel. A Marton-ügyben nehezen viselte az áldozathibáztatást, ez háborította fel annyira, hogy amikor az újabb zaklatási ügy a fülébe jutott, kutakodni kezdett. Közben a médiában is megszólalt az ügyben. „Azt gondoltam, nem tudok erről hitelesen beszélni, ha nem beszélek áldozatokkal. Annyit mondtam nekik, hogy írtam erről egy könyvet, és megértem azt, min mehettek keresztül” – mondta.

A teljes Index interjút ide kattintva olvashatod el >>>


“KICSIT ÚGY ÉRZEM, MINDEN KÖNYVEMBE BELEHALOK”
Jassó Judit interjúja a www.avorospostakocsionline.hu oldalon

 “Kicsit úgy érzem, minden könyvembe belehalok.  Meghal valami, ami már sosem leszek, és amire nem  tudok emlékezni, mert az emlékezetem az írás lesz,  nincs többé hagyományos értelemben közöm hozzá.  Kiszolgáltattam valamit, amihez hozzátettem,  felnagyítottam, vagy kicsinyítettem, de valamiképpen belőlem táplálkozott és már másoké. Jorge Luis Borges Borges meg én című novellája jut erről eszembe, aki ezt a problémát úgy fejezi ki, hogy mindez már a nyelvé és a hagyományé. Bonyolult érzés, azt hiszem minden író átéli ez, amikor megjelenik egy könyve, de ez a kiszolgáltatás lehet misszió is, hogy közzé tesz a közért.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el >>>


ÍRÓK A SZOMSZÉDBAN – INTERJÚ CZAPÁRY VERONIKÁVAL

“Sok macskám van, és amikor napokig nem jött haza valamelyikük, sokszor uralkodott el rajtam a szorongás. Egyrészt ebből az élményből íródott a könyv, másrészt abból, hogy gyermekkoromban a mostohaanyám kidobta egyik napról a másikra az összes babámat, és köztük volt a kedvencem, Léna baba is. Az apámmal napokig kerestük a kukákban, de nem találtuk meg. Kislányként ez borzasztó érzés volt és hónapokig nem tudtam attól szabadulni, hogy vajon mi lett velük, még évek múlva is fájt, ha erre gondoltam. Ezt a sóvárgást és szeretetet a babák iránt akartam többek között megírni, hiszen minden gyereknek fontosak a játékai és nem cserélhetőek be másikra.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el >>>


KOSSUTH RÁDIÓ 2014.04.08. 11.30-12.00
VENDÉG A HÁZNÁL: MEGSZÁMOLT BABÁK

Vendég a háznál – Műsor gyerekekről felnőtteknek (szerkesztő: Keresztes Ilona)

“Regény arról, amiről általában hallgatunk. Bántalmazott és kihasznált kislányok, akiknek senki nem segít. Rokonok, akik sejtenek valamit, de nem merik szóvá tenni. Az abúzus természete és életre szóló következményei.”

A teljes interjút ide kattintva hallgathatod meg >>>


HALLGATAG ÁLDOZATOK
Biczó Henriett

“– Sok gyerek nő fel úgy, hogy rendszeresen verik, lelkileg vagy szexuálisan visszaélnek alárendeltségével. Mi pedig mindezt hagyjuk – mondja Czapáry Veronika. Történetének főhőse Nikolett, aki 14 éves koráig bezárólag meséli el, hogyan lett az apukája kedvence, a szó minden értelmében. Látjuk, miként tűrte el mindezt a nőként háttérbe szorult anyja. – A molesztálás szinte mindig együtt jár az érzelmi bántalmazással és zsarolással, időnként a veréssel. Ezzel kínzóik azt is elérik, hogy az áldozat nem meri elmesélni a történteket. A kislányok egy része azt hiszi, hogy apjuk vagy férfi hozzátartozójuk szeretetből „foglalkozik” velük, amikor még csak fogdossa őket vagy szavakkal teremt szexuális légkört.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el >>>


DRÁGÁM, HOL A VACSORÁM című műsor
A 2014 február 5-i Tilos Rádiós beszélgetés itt meghallgatható három részletben:

Első 30 perc itt >
Második 30 perc >
Harmadik 30 perc pedig ide kattintva hallgatható meg >


X BESZÉLGET Y-AL:
Reményi József Tamás beszélget Czapáry Veronikával (2013. február 20.) – Közreműködik: Havas Judit

A teljes interjút ide kattintva hallgathatod meg >>>


SOKKOLÓAN DÖNT ÚJABB TABUKAT CZAPÁRY MÁSODIK KÖTETE
Nagy Eszter interjúja a Kisalföldben

“- Tudatos ez az elbeszélői technika, hogy az elején csak sejteti, míg a végén lehet biztos benne az elbeszélő, hogy mi történik? Ettől nagyon szívszorító a könyv, hogy minden beteljesedik, amire utalt… Eddig mit szólt hozzá a szakma, illetve a közönség?

– Igen, finom utalások vannak benne az elején és a közepétől derül ki, hogy miről szól az egész… Ez egy narrációs technika, azt alkalmazom, hogy az elején csak sejtetek dolgokat, és utána még durvább jelentést kap attól, hogy végül teljesen bizonyossá válik, amire utaltam.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el >>>


KISIKÁLHATATLAN FOLTOK
Dési András interjúja a Népszabadságban

“A Megszámolt babákra visszatérve azzal folytatja, hogy budakalászi házában reggeltől estig a BBC Radio4-et hallgatja, s ott mindennap fél órában van egy ilyen vallomás, nevekkel. Az áldozatok, vagyis a gyerekek vagy a felnőtté vált gyerekek maguk mondják el, min mentek keresztül. Az erőszaktevőket pedig felelősségre vonják és le is ültetik. Naponta tízszer hangzik el a „child abuse” (gyerekmolesztálás, -megrontás) kifejezés, és szerintük így már naponta „csak” nyolc gyerek esik szexuális erőszak áldozatává a korábbi húsz helyet.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el >>>


KLUBRÁDIÓ BEMUTATÓPÉLDÁNY

2013.10.16.-án 12.20-tól a Klubrádió Bemutatópéldány című műsorában Czapáry Veronikával Gerenday Bars Ágnes beszélgetett.

A teljes interjút ide kattintva hallgathatod meg >>>


AZ ÁRRAL SZEMBEN
Barta F. Zsolt interjúja a Népszava hétvégi mellékletében

“Valószínűleg azért parázom ennyit, mert húsz év kiadatatlan szövege van a gépemben, éveket írtam végig napi tíz órában gyakorlás végett anélkül, hogy a reménye is megcsillant volna, hogy ebből bármit is kiadatnék. Valahogy mindig azt g gondoltam, hogy nem ezt, majd egy másikat, halogattam, hogy majd, majd, majd jövőre, majd ekkor meg akkor, van amikor azért mondtam magamnak, még írnom kell és élnem, ennél sokkal többet kell élnem, hogy “jó” író lehessek, meg ennél jobbat kell írnom. 7 millió karaktert írtam így össze, és csak nyolc éve publikálok, ebből olyan 200 000 karakter jelent meg különféle irodalmi folyóiratokban.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el >>>